Dit is het blog van Jolanda Wedage, eerstejaars student aan de MLE. Dit blog geeft mijn ervaringen in het kader van mijn ontwikkeling tot een betere schoolleider weer.
zondag 17 november 2013
Gaat de onderzoekshype Nederland treffen of raken?
Het doen van onderzoek lijkt in Nederland een hype te zijn. Was onderzoek doen in het nabije verleden weggelegd voor academici, nu blijken zelfs leerlingen van het voortgezet onderwijs verplicht te worden onderzoek te doen.
In de afgelopen weken ben ik op de volgende manieren in aanraking gekomen met onderzoek doen. Hierbij laat ik buiten beschouwing op welk niveau het onderzoek is uitgevoerd.
Mij is deze week 4 keer via de mail gevraagd om mee te werken aan een onderzoek. 2 keer in de thuissituatie en 2 keer op school. 4 keer betrof het instanties waar ik nimmer persoonlijk contact mee heb gehad. Voor het onderzoek werd me gevraagd een vragenlijst in te vullen. Het invullen duurde bij alle onderzoeken minder dan 10 minuten.
Vrijdag deed ik boodschappen bij een groothandel, toen mij gevraagd werd mee te doen aan een onderzoek over prijsbewustzijn. Ik kreeg verschillende producten te zien, waarvan ik moest zeggen hoeveel ze waarschijnlijk bij deze groothandel kosten, wat ik goedkoop vond, wat ik ervoor bij de Makro wilde betalen en wat ik echt te duur vond.
Tijdens een bijeenkomst van een pabo in het land kreeg ik een update van het curriculum rekenen en taal. Het aanleren en leren beheersen van diverse eigen taalvaardigheden en didactische vaardigheden was gecomprimeerd tot het eerste jaar, zodat in het tweede jaar onderzoek kon worden gedaan. Het doel van het zelf doen van onderzoek was de aankomende leerkrachten een kritische houding bijbrengen. Op mijn vraag welke haken en ogen er aan deze keuze kleefden, kon de 'kritische' docente geen antwoord geven.
Dinsdag was de laatste dag dat een 5-tal maatschappelijke stagiaires van het voortgezet onderwijs stage kwamen lopen. De dag stond in het teken van het afnemen en zelfs filmen van interviews. De scholieren deden onderzoek om hun maatschappelijk stage nog meer inhoud te geven.
Aan het eind van minimaal 2 telefoongesprekken met grotere bedrijven is me gevraagd mee te werken aan een onderzoek. De resultaten van het onderzoek moeten leiden tot verbetering van de kwaliteit.
Mijn dochter heeft de afgelopen voor haar studie een vragenlijst uitgezet naar 10 bedrijven. De bedrijven werd gevraagd 10 open vragen te beantwoorden. Omdat ze geen respons heeft teruggekregen, heb ik de vragenlijst voor haar ingevuld. Het kostte me ongeveer 1 uurtje.
Vrijdagochtend ben ik bij een schoolbegeleidingsdienst geïnformeerd over een toekomsttool, een onderzoek systeem dat schoolleiders en besturen in staat stelt te meten in hoeverre zij op de toekomst zijn voorbereid. Het enige wat er voor nodig is, is het afnemen van een aantal vragenlijsten geënt op 8 verschillende thema's.
Komende week zal ik het oudertevredenheidsonderzoek uitzetten. Ik hoop van 138 gezinnen respons te krijgen, zodat ik weet hoe zij over onze school denken. De input kan ik meenemen in het nieuwe strategische beleidsplan of bij mijn eigen onderzoek. Omdat het onderzoek afwijkt van alle eerdere onderzoeken, kan ik geen data vergelijken. Dat kan ik gelukkig wel met het leerkrachttevredenheidsonderzoek waarvan de laatste invulmogelijkheid vorige week maandag sloot. De volgende stap is het analyseren van de gegevens.
Nu aan de slag met 'mijn eigen' onderzoek.
Het moge duidelijk zijn dat ik getroffen en geraakt ben door de onderzoekshype.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
En toch is het al heel oud. In de Bijbel stond het al: Onderzoekt alle dingen en behoudt het goede (1 Thessalonicenzen 5 : 19 - 21).
BeantwoordenVerwijderenTja, toch een keer laten merken dat ik op een protestants christelijke basisschool werk :-).